Başlarken…

Göçebe Yazılar, Göçe-Yazanlar Merhaba…

İç göçler, dış göçler, içeriden dışarıya dışarıdan içeriye göçler, geçişken ya da gelip geçen göçler, oturanlar kalkanlar, göçüp de konanlar, konacak yer bulamayanlar, bulamayınca da yine göçenler, peki ya hep bir göçer olanlar, yurtlanınca kurtlananlar, kök salınca kökensizleşenler, dalları nerelere uzanır bilinmezler, yeri bilince yolu unutulanlar, yolu bulununca yordamı mesele olanlar, hep birilerine dert olanlar, dertlerine derman olunamayanlar, dermanları dert olanlar, hayatlarını iki dere arası sürenler, sürülenler, sürgünler, gurbette garip olanlar, gariplikte yiğitleşenler, yolları memleket tutanlar… insanlar ve yollar, martılar ve çocuklar, kuşlar ve ufuklar, gelenler ve gidenler, gurbet ve sıla… göçler, göçebeler, göçmenler, göçe yazanlar, göçü yazanlar… göçebe yazılar…

Bilim camiasında disiplinlerarası geniş bir uğraşa ve düşünme alanına işaret eden “Göç Çalışmaları”, 2000’li yılların başından bu yana Türkiye’deki çeşitli kurum, disiplin ve kuşaklardan akademisyenler arasında da yaygın bir ilgi alanı olmaya başladı. Önceki birikimleri yadsımamakla birlikte, bu popülerleşmenin dünyadaki göç eğilimlerinin ve göçe dair yaklaşımların değişmesine koşut olduğu kadar Türkiye’nin küresel göç yolları üzerindeki konumunun farklılaşmasına bağlı olarak da yaşandığını söylemek yanlış olmayacaktır.

Temanın yaygınlaşmasına karşın, çeşitli disipliner alanlardan farklı kuramsal çerçeve ve yöntemsel yaklaşımlarla gerçekleştirilen alan çalışmalarının sonuçlarını geniş bir katılımcı çevreyle paylaşabileceğimiz bir zeminin halen doğmamış olduğunu da belirtmek gerekiyor. Betimlenen zenginlikteki çalışmalardan derlenenlenenlerin karşılıklı konuşabileceği tek alan genel sosyal bilimler çerçevesinden yayın yapan sayıları ancak onlarla ifade edilebilir akademik dergiler olarak karşımıza çıkıyor. Fakat, hala göç olgusunun envanterini tutmaya, beraberindeki sanatsal üretimleri ve siyasi oluşumları takip etmeye çalışan bizler için, “akademik” yazım biçem, kural ve normları yerine gündelik hayata “yarı-akademik” bir dille yaklaşan üretimlerin dinamik bir zeminde paylaşım (paylaşma) ihtiyacı açıkta kalıyor.

Biz, göç üzerine çalışan, düşünen, konuşan ve üreten sosyal bilimciler olarak elimizde eteğimizde birikenleri, gözümüzde gönlümüzde kalanları, tezlerimiz ya da makalelerimizde yer-yurt tutmaz, not defterlerimize göçe-yazdıklarımızı paylaşmak üzere bir blogta buluşmaya karar verdik. Başlangıç olarak, paylaşımları Güncel Araştırmalar, Güncel Haberler, Kuramsal Tartışmalar, Sahadan Sorular, Sanatsal Üretimler, Sosyal Hareketler ve Politikalar kategorilerinin altına koyduk.

Adımız: Göçebe Yazılar

O kadar da kolay olmadı bir isme karar vermek, nereden baksak nereye dönsek farklı isimler farklı çağrışımları, içinde yaşadığımız, takılıp-tıkılıp kaldığımız teorileri ve tartışmaları beraberinde getirdi. Göç nedir? Göçmen kimdir? Göç üzerine nasıl yazmalı? Göçmenlik halleri nasıl anlatılır? Kısaca bize bir isim lazımdı, derdimizi anlatacak ve hatta derdimizi yaratacak; bizi de içine alacak, gördüğümüzü, düşündüğümüzü, ürettiğimizi sarmalayacak ve yeni görmeler, düşünmeler ve üretmeler için bize zemin yaratacak bir isim. Göçer, GöçGün, Göç Yolları, GöçeYaz, Göçebe Yazıları hepsini düşündük… Uzun bir tartışma sonucu Göçebe Yazılar ile adlandık!

Bize Ulaşın…,

Göç meselesine geniş bir yelpazeden bakabilen, göç üzerine çalışan, düşünen, söyleyecek sözü, anlatacak derdi olan herkesi bu uğraşımıza ortak olmaya ve deneyimlerini paylaşmaya davet ederiz. Bu zeminin gelecekte bizi çeşitli ortak çalışmalara taşıyacağını umuyoruz. Göçebe Yazılar ile paylaşmak istediklerinizi iletişim adresimiz gocebeyazilar@gmail.com üzerinden bize ulaştırabilirsiniz.

Yazım ve Gönderi Kuralları:

Blog’un dili Türkçe olmakla birlikte işleyişe ve talebe göre farklı bir dilde paylaşım alanı oluşturulabilir. Okuyucu açısından kavranabilir olması gözetilmek şartıyla dilin genel sınır ve sınırlamaları esnek olarak kullanılabilir. Metin ve görsel gönderiler için genel kabul görür ve yaygın kullanılabilir formatların tercih edilmesi hepimiz için değerli olan zaman ve emeğin daha verimli kullanabilmesi açısından önemlidir. Gönderilerde açıkça belirtilmesi gereken ana hususlar: Yazının Başlığı, Yazarın Adı-Soyadı, ve Yazarın (belirtmek isterse) Kurumu ve email adresi.

Kimiz?

Ayşe AKALIN, (İTÜ, İnsan ve Toplum Bilimleri)

İlker ATAÇ, (Viyana Üniversitesi, Siyaset Bilimi)

Didem DANIŞ, (Galatasaray Üniversitesi, Sosyoloji)

Nurhak POLAT, (Berlin Humboldt Üniversitesi, Avrupa Etnolojisi)

Ulaş SUNATA, (Osnabrück Üniversitesi, Göç ve Kültürlerarası Çalışmalar Enstitüsü-Sosyoloji)

Besim Can ZIRH, (UCL, Antropoloji – ODTÜ, Sosyoloji).